zondag 19 juni 2011

Bericht over Hadrianus Junius: tijdgenoten Pierre Belon

Pierre Belon (1517–1564)

Ongeveer honderd jaar na de uitvinding van de boekdrukkunst begon men met het vastleggen van de studie van dieren, gebaseerd op waarnemingen. Een onderdeel daarvan was de ornithologie of vogelkunde. En in de geschiedenis van het boek zou het de ornithologie zijn die, niet alleen wat betreft minutieuze studie en beschrijvingen, maar vooral op het gebied van de bijgaande illustraties, wellicht de meest fraaie exemplaren voortbracht.
Een van de eersten die op dit gebied van zich liet horen, is Pierre Belon (1517-1565). In 1555 verscheen zijn L’Histoire de la nature des oyseaux, avec leurs descriptions et naïfs portraicts retirez du naturel. In de zeven delen die dit werk bevat, worden, naast een algemeen deel over vogels met daarin o.a. de vergelijking van een vogelgeraamte met dat van een mens, zes groepen van vogels beschreven. Over het algemeen is deze indeling in groepen vrij logisch en consistent te noemen, alhoewel er enkele ‘vreemde eenden’ in de bijt zitten, zoals de vleermuis, die bij de roofvogels ingedeeld wordt. Desalniettemin kan Belon toch als de grondlegger van de ornithologie beschouwd worden en zijn beschrijvingen getuigen van zeer veel kennis en inzicht. Al in dit boek is het zo dat niet alleen de beschrijvingen bijzonder zijn. Ook de honderdzestig houtsneden van vogels die het boek illustreren waren vernieuwend en trachtten de vogels zo natuurgetrouw mogelijk af te beelden.


To be victorious over oneself is what deserves the prize.

Look how the crested hoopoe, sick from a surfeit of grapes from the vine, Strengthens itself with a flourishing branch of maiden-hair. The mind of Wisdom, enslaved to the appetites, arms itself with good counsel: And abstinence breaks the power of alcohol.
Hadrianus Junius Emblemata XV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten