zondag 12 juni 2011

Bericht over Hadrianus Junius (10) Tijdgenoten: Maarten van Heemskerck

Maarten van Heemskerck (1498-1574) Geïnspireerd door het voorbeeld van zijn leermeester Jan van Scorel reisde Maarten van Heemskerck (geboren in Heemskerk) in 1532 naar Rome. Hij bestudeerde er de antieke ruïnes en de Italiaanse renaissance-kunst. Na vier jaar kwam hij terug en vestigde zich in Haarlem; daar bleef hij tot zijn dood. Hij schilderde bijbelse, mythologische en allegorische taferelen en was een veel gevraagd portrettist. Daarnaast ontwierp hij honderden prenten. Heemskerck was de eerste in de Noordelijke Nederlanden die de prentproductie op professionele wijze aanpakte: hijzelf leverde gedetailleerde ontwerptekeningen en beroepsgraveurs, zoals Coornhert en Galle, graveerden die in de koperplaat. Een uitgever coördineerde de productie en verspreiding.
In 1573 staat Van Heemskerck op een lijst van personen die de stad Haarlem geld lenen om de Spanjaarden af te kopen om een beleg van de stad te voorkomen. Hij heeft contact met vooraanstaande burgers als advocaat en burgemeester van Haarlem, Jan van Zuren. Een broer van Van Zuren trouwt na Van Heemskercks dood met zijn weduwe. Ook onderhoudt Van Heemskerck contact met de familie Van Beresteyn, met de humanist Dirck Volkertsz. Coornhert, met Hadrianus Junius (stadsarts van Haarlem en rector van de Latijnse school), met de beroemde Alkmaarse arts Pieter van Foreest en met Cornelis Musius, dichter en prior van het Agathaklooster in Delft.
 Zelfportret, 1533, Fitzwilliam Museum Cambridge, http://www.fitzmuseum.cam.ac.uk/opac/search/cataloguedetail.html?&priref=1521&_function_=xslt&_limit_=10



 De Heilige Lucas schildert de Madonna, 1532, Frans Halsmuseum http://www.franshalsmuseum.nl/collectie/bekijk
De rust tijdens de vlucht naar Egypte, ca 1530, Washington National Gallery



Portret PieterJan Foppesz en familie, 1530, Staatlichen Museen Kassel

Landschap met de ontvoering van Helena, 1535

Geen opmerkingen:

Een reactie posten