maandag 6 juni 2011

Bericht over Hadrianus Junius 7 Henry Howard

In 1544 treedt Hadrianus Junius in dienst van Thomas Howard als lijfarts en wordt hij privedocent van diens kleinkinderen, de 2 zonen van Henry Howard.
Henry Howard, Earl of Surrey (Hunsdon, Hertfordshire, Engeland, 1517 - Londen, 19 januari 1547) was een Engels dichter en aristocraat. 1532 trouwde hij met Frances de Vere, dochter van de graaf van Oxford. Zij kregen vijf kinderen. In 1536 diende hij onder het commando van zijn vader in het leger van Hendrik VIII tijdens de “Pilgrimage of Grace”, een volksopstand in Yorkshire die ontstond uit protest tegen de breuk met de kerk van Rome en de opheffing van de kloosters. Na een ruzie met een officier werd hij in 1537 opgesloten in de Tower of London. Hij raakte hierdoor overigens niet uit de gratie aan het hof, kreeg nieuwe militaire opdrachten en werd in 1540 benoemd tot ridder in de exclusieve Orde van de Kousenband. Henry Howard was echter een trots en arrogant mens, die erop stond zijn rang en wapen te verbinden aan die van het koningshuis, gesterkt door zijn afstamming van Edward I. Aangezien Hendrik VIII geloofde dat Howard van plan was de plaats van zijn zoon Edward op te eisen, liet hij hem en zijn vader in december 1546 gevangenzetten op beschuldiging van verraad. Surrey, zoals hij meestal kortweg wordt genoemd, werd op 19 januari 1547 onthoofd op Tower Hill. Zijn vader, die op 28 januari terechtgesteld zou worden, ontsnapte aan hetzelfde lot doordat de koning de daaraan voorafgaande nacht overleed.
De nog overgebleven 'Servicewing'van Kenninghall Palace Norwich
Hadrianus Junius werkte tot 1546 voor Henry Howard op Kenninghall Palace, in een brief aan de Marquis of Dorset doet hij zijn beklag over het wangedrag van de kinderen van Henry Howard en de benauwde sfeer.

I



William Sessions, Henry Howard,the poet Earl of Surrey: a life, 2003
Waarin een mooie beschrijving van het huishouden waarin Hadrianus Junius verkeerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten